Provența, Paradisul posibil

Foto film Proventa

„Provența, Paradisul posibil” surprinde farmecul uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Europa, dar și portretul celui mai jucat dramaturg român contemporan. Traseul începe din Avignon, cu zidurile sale, adevărate bijuterii în piatră. Matei Vişniec se întâlneşte cu Eric-Emmanuel Schmitt, alături de care a fost desemnat, în 2015, rege al secţiunii OFF, la celebrul festival din Orașul Papilor. Scriitorul bucovinean ne conduce pe urmele lui Van Gogh la Saint Rémy de Provence, dar și la Arles, oraș în care straturile de timp se suprapun și vorbesc. Ajungem în pitorescul Les Baux de Provence, la Muzeul „Frédéric Mistral” din Maillane, dar și la moara lui Alphonse Daudet din Fontvieille. Descoperim mănăstirea Sénanque, înconjurată de fabuloase câmpuri de lavandă. La Roussillon, ochiul zâmbește în mii de nuanțe de ocru. La Isle-sur-la-Sorgue, plonjăm în trecut şi trăim în ritmul „timpului verde”. Ne oprim la Les Laurons, unde un francez și soția sa, originară din România, au creat un sat de vacanță în case vechi de câteva sute de ani. Pentru Matei Vișniec, Provența reprezintă un spațiu care l-a inspirat și pe care l-a iubit întotdeauna, pentru că, de fapt, „și în Provența rămâi… tot un român bucovinean”.

Filmul  „Provența, Paradisul posibil” s-a numărat printre cele trei producţii nominalizate în acest an la Premiile Uniunii Cineaştilor din România, la categoria film de televiziune.

Andreea Ştiliuc a studiat regie de film documentar la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A participat la diferite programe de specializare, organizate de Astra Film, BBC, Circom Regional, DocuMentor, One World Romania,ZagrebDox şi Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3. Face parte din echipa TVR Iaşi din anul 2008. Producțiile sale au fost apreciate la festivaluri naționale și internaţionale.Pentru “Parisul lui Matei”, a primit premiul pentru documentar de televiziune din partea Uniunii Cineaștilor din România şi un premiu special la Festivalul Internaţional de Film “Cronograf”. “Tatăl meu, Imre”, cel mai recent documentar al său, a fost inclus în programul oficial al Astra Film Festival.