GRUP CANAL ‘77

Dragos Zamosteanu
  1. Dragoş Zămosteanu-regizor

Dragoș Zămosteanu este profesor și trăiește în Iași. A studiat ingineria, filosofia și imediat după 1989 a lucrat, pentru o scurtă perioadă, în presa scrisă. A realizat emisiuni TV la unul dintre posturile locale și a filmat, montat și editat zeci de filme și filmulețe pentru diverse ONG-uri din Iași. Autor de reportaje și filme documentare selectate la diverse festivaluri de film documentar naţionale şi internaţionale şi difuzate de posturi TV locale și centrale.

Radu Alexandru Negrescu-Suțu -protagonist

Este scriitor şi pictor – se remarcă prin eseurile sale și prin proza scurtă. Dialogul Teologilor, Eseuri, Poarta Luminii sunt câteva dintre volumele sale de eseuri publicate de-a lungul timpului. În 1975 se dedică studiului picturii și Istoriei Artelor. Face pelerinaje anuale la mănăstirile din Moldova, unde studiază iconografia. Anul 1977 îl găsește în conflict deschis cu regimul comunist, ca semnatar al apelului lui Paul Goma și coautor și semnatar împreună cu Ioan Marinescu, Dan Iosif Niță, Raymond Păunescu și Nicolae Windisch al unui protest împotriva nerespectării drepturilor omului în România. Este arestat și condamnat la un an de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În urma grevei foamei declarată public la 1 septembrie 1977 și ținută efectiv timp de aproape o săptămână în condiții de torturi fizice și psihice din partea Securității și în urma intervenției organizației Amnesty International și a președintelui Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter, este eliberat și expulzat din țară la sfârșitul aceluiași an, obținând azil politic în Franța și stabilindu-se la Paris. După Revoluția română din 1989 abandonează pictura, devenind membru al Asociației Ziariștilor Români din Vest (AZR), publicând câteva sute de articole literare și politice în ziarele românești din țară și exil, precum și o suită de interviuri cu personalități din lumea literară și artistică a exilului. De asemenea, devine membru activ al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și al Uniunii pentru Regele Mihai (UPRM) din Franța.

Flori Bălănescu – protagonistă

Este istoric, cercetător științific la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului din București, reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România; coordonează „Seria de autor Paul Goma” la Editura Ratio et Revelatio.

Contribuții în mai multe volume și reviste; a îngrijit și editat cărți din domenii diverse: manuale și auxiliare școlare, istorie, religie, geografie, educație civică, pedagogie, memorialistică, roman, poezie.

Dintre lucrările de autor și colaborări: Ocupaţia sovietică în România. Documente, 1944-1946, Editura Vremea, 1998 (coautor Dragoș Zamfirescu); Biserica întemniţată. România, 1944-1989, INST, 1998 (coord. Paul Caravia, coautor Virgiliu Constantinescu); Flori Stănescu (Bălănescu), Paul Goma, Dialog, Editura Vremea, 2008; Alexandru Budișteanu în Dialog cu Flori Bălănescu, Între istorie și judecata posterităţii, INST, 2011; România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. vol. I. A-E,  col. II F-O, INST, 2011-2012 (ediție colectivă, coord. Octavian Roske); a debutat literar cu romanul În mâinile tale, Editura Blumenthal, 2012.

„GRUP CANAL ‘77”

„Dar ce ceream noi? În primul rând, respectarea drepturilor omului, pentru că nu erau respectate în ţara noastră. Apoi, ceream libertatea de a ne exprima fără a avea de suferit din cauza opiniilor noastre. Ceream libertatea de a părăsi ţara şi de a ne reîntoarce oricând.” (Radu Negrescu-Suţu, protagonistul filmului)

După ce au încercat în mai multe rânduri, fără succes, să părăsească România, cinci tineri adepţi ai Mişcării Goma (acţiune de protest îndreptată împotriva conducerii României comuniste iniţiată de scriitorul Paul Goma) sunt acuzaţi de parazitism social şi condamnaţi la un an de muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru că au vrut să fugă din „paradisul” comunist. Odiseea lor este povestită de singurul supravieţuitor al grupului, domnul Radu Negrescu-Suţu.