Tatăl meu, Imre

Andreea Stiliuc

Andreea Ştiliuc a studiat regie de film documentar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A participat la diferite programe de specializare, organizate de Astra Film, BBC, Circom Regional, DocuMentor, One World Romania, ZagrebDox şi Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3. Face parte din echipa TVR Iaşi din anul 2008. Producțiile sale au fost apreciate la festivaluri naționale și internaţionale. Pentru „Parisul lui Matei”, a primit premiul pentru documentar de televiziune din partea Uniunii Cineaștilor din România.

 

 

Filmat la Budapesta, documentarul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Judit Kinszki a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.

„Tatăl meu, Imre” a fost realizat de Andreea Ştiliuc, jurnalist la TVR Iaşi, ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Andreea Ştiliuc semnează regia, montajul și o parte a imaginii. Din echipă a făcut parte și Relu Tabără (director de imagine).

Filmul a fost premiat la Docuart, Prix Circom, Simfest și Festivalul Internațional  „Toamnă la Voroneț”. De asemenea, a fost inclus în programul oficial al Astra Film Festival.